11 Ocak 2012 Çarşamba

Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır?


Eveet neredeyse 3 ay önce yaptğım patlıcan reçelimi fotoğraf makinemdeki virüsün bilgisayarı çökertmesini göze alarak eklemiş bulunmaktayım ki :)) resimlerimi aldıktan sonra yinede gitti canım bilgisayar :)) hiç bi şeye yanmam da yer imlerinde eklediklerimi unutmuşum acaba önemli bi şey var mıydı düşüncesi kemiriyor insanı. Her neyse gelelim çok sevdiğim reçelimin tarifine dimi ama ;)
         Öncelikle sonbahara girerken son mahsül minik patlıcanlardan topluyoruz. Yengem sağolsun bir kısmını benim için ayırmış. Patlıcanları soymadan önce hepsini alabilecek büyükce bi kaba su doldurup sönmüş kireçle iyice karıştırıyoruz. Bunu hem patlıcanlar kararmasın hem de reçel yaparken erimesin diye yapıyoruz. Soyduğumuz her patlıcanı bekletmeden kireçli suyumuza atıyoruz.   
Soyma işlemi sırasında ocağa büyük bir tencereye patlıcanları haşlamak için su koyuyoruz ki temizlenen patlıcanları bekletmeden haşlayabilelim. Yine eş zamanlı başka bi tencereyede 1 e 1 ölçülerde şerbet koyalım hazır oladursun :)  Hepsini soyduktan sonra kireçli suyu döküp patlıcanları iyice yıkıyoruz ve kaynayan suya atıyoruz. Reçeliniz az olacaksa tek seferde haşlanabilir lakin benim çok olduğu için iki parça halinde haşladım.
Patlıcanları haşlama ayarı çok önemli çok haşlarsanız şerbetin içinde eriyecektir, az haşlarsanız da dışı sert kalıp lezzeti olmayacaktır. Haşlanan patlıcanların güzelce suyunu süzdükten sonra kaynayan şerbetimizin içine salıyoruz. Aşağıdaki renge gelene kadar pişiriyoruz.
 
Tabakta servis resmini koyamadım, ama dilimleyerek servis ediyoruz. Afiyet olsuun.

16 yorum:

  1. neden koymadın oldummu şimdi hem pc çökert hemde som resmi ekleme:))
    yavrucum hayatta beceremem heralde bir kutunun içinde yollasaydın tdına bakardım:)) gayet zor ve aşamalı buldum çık taktir ettim seni:))
    elerine saglık tadı nasıl peki?

    YanıtlaSil
  2. hiç yemedim ama merak ettim tadını şimdi :)))

    YanıtlaSil
  3. hiç denemediğim bir lezzet hep merak etmişidir tadını,patlıcan hastası biri olarak reçelininde tadına bakmalıyım:) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. dimi ama olmadı biliyorum ama şans işte :)) belki sonradan eklerim o kareyi artık :) sen herşeyi beceriyosun da bunu mu beceremeyeceksin hadi hadi üşendim de şuna :))) valla aklıma gelmedi gelse yollardım inan kavanozda tühh yaa.. tadı güzel ben çok seviyorum normalde reçeller bana ağır gelir tüketemem ama bununla tanıştıgımdan beri favorim ;)

    YanıtlaSil
  5. alonenesim; beklerim güzel bi kahvaltıya :))
    anne eli gibi; inanın bende patlıcan hastasıyım yemeği, kızartması, falanı filanı ben reçeliyle de kadroyu tamamladım. Güzel yorumunuz için tşkler.

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık :)
    çok severim:)
    bana da beklerim:)

    YanıtlaSil
  7. Hiç yemedim.Duydum ama:)İlginç ama...
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. alone gelirse söyle bana eline saglık yazıp çıkıyo bir sorun mu var:)))))))))

    YanıtlaSil
  9. Çok lezzetli olduğunu annemden duymuştum.Annemde bir arkadaşında yemiş.Herşeyi beğenmez ,demekki çok güzel:)elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Bende ilk kez gördüm favorim ya ama hem reçel hemde patlıcan sever olarak keşke tadabilseydim dedim :) Ellerine saglık canım :)

    YanıtlaSil
  11. bir kase lezzet; tşk ederim efendim görüşmek üzere :)
    Gönül çelen; bende ilk duyduğumda ilginç bulmuştum ama tadınca sevdim. Sevgiler.
    maviii; tmm söylerim :D
    Nuraycatasarımlar; anneniz ağzının tadını biliyor demek ki :))) tşkler, sevgiler..
    Aslı, aslımmmm yakın olsakta yedirsem kendi ellerimde, şöyle bahar günü balkonda güzel bi kahvaltı koyu bi sohbet ne güzel olurdu.

    YanıtlaSil
  12. valla ben çok seviyorum.patlıcan reçelinin hastasıyım,yılardır biliyorum.patlıcan reçelimi diyince bilmeyenlerin suratı bir tuhaf oluyor.ama yediğinizde birdaha yemek isteyeceksiniz.tadı aynen kestane şekerini bilirmisinz,bilmem ama aynen ona benziyor.antalyaya kim giderse gitsin hemen patlıcan reçeli siparişi veiryordum.şimdi kendim yapacam ilk defa bakalım nasıl olacak.inşallah güzel olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba sevgili zubeyde,
      geç oldu ama hoş geldin bloguma. Umarım deneyip başarı elde etmişsindir. Gerçekten güzel bi lezzet. Sevgiler

      Sil
  13. uzun zamn önce babama 1 koli dolusu patlıcan reçeli gelmişti fakat kendisi patlıcanı sewmediği için reçelinin güzel olmayacağını düşünerek bütün hepsini dağıttı fakat 1 kavanozu bagajda kalmış mecburen eve getirdi tadını merak ettiğimiz için açtık ve denedik işte o an babam dağıttığı diğer kavanozlar için pişmanlık duydu çünkü harika bir lezzeti vardı herkese tavsiye ederim denemeyenler mutlaka denemeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldin Sevgili Yasemin. Babanın tattığında ki pişmanlığını anlayabiliyorum. Patşıcanın herşeyini seven biri olarak reçeli ismen tuhaf gelmişti. Ama lezzeri başka..

      Sil
  14. tekekkür ederim bu ayrıntılı tarif için

    YanıtlaSil